1960-1979 HH

Zaalvoetbaltournooi
Op initiatief van enkele plaatselijke voetbalclubs werd er ter overbrugging van de voetballoze zondagen in de Veilinghal aan de Cruquiusweg in Arnhem een heus Zaalvoetbaltoernooi gehouden.

Doordat we geen sporthal tot onze beschikking hadden moest er gevoetbald worden in de Veilinghal. Al na 5 minuten sneuvelde de eerste lamp en het sterk meelevende publiek (enkele honderden toeschouwers) moest ook goed opletten om van voltreffers gevrijwaard to blijven. Het schoeisel bestond niet uit noppen of met strips versierde schoenen maar simpelweg uit basketbalschoenen. Hertog Hendrik werd de trotse winnaar van dit eerste Zaalvoetbaltoernooi en kwam zo in het bezit van de Vrije Volkbeker.

Het seizoen 1967-1968 was weer eens een goed jaar, want na 20 wedstrijden was een derde plaats ons deel. Bij het 60-jarig jubileum bestond de vereniging uit 9 elftallen, waarvan 6 senioren en 3 juniorenelftallen.
In dit jubileumjaar bestond het bestuur uit de volgende personen: B.F. Onstenk (voorzitter), G.A. Onstenk (secretaris), F. Kamphuis (penningmeester), J. Ulrich (2e voorzitter), Th. Veerman (2e secretaris), A. Lodewijk (2e penningmeester), A.Milder, W. Ulrich en Th. Verheyen als commissarissen. Jeugdcommissie: Joop Wessel (voorzitter), Gerie Verheijen (secretaris) en de leden Job Damen, A. v.d. Berg, W. Jager , W. Ulrich en R. Zegers.
In het jaar 1969 werd het 60-jarig jubileumfeest gehouden in Tivoli. Dit feest werd wederom een grandioos succes.

Winnaar 1e Arnhem Cup
In 1970 werd de eerste Arnhem Cup verspeeld. Om toegelaten te worden tot de eerste ronde moet Hertog Hendrik eerst een voorrondewedstrijd spelen tegen BVH. Deze wedstrijd wordt gemakkelijk gewonnen met 7-1. Daarna volgt een wedstrijd in de eerste ronde tegen Presikhaaf, deze wordt met 2-0 gewonnen.

Hertog Hendrik heeft nu de kwartfinale bereikt. Na een enerverende wedstrijd werd in de verlenging VIJDO met 3-1 aan de kant geschoven. Dan volgt de halve finale, een wedstrijd tegen het twee klassen hoger spelende SML. Na een zeer goede wedstrijd, bereikte Hertog Hendrik door een ruime overwinning, namelijk 4-1, de finale.
De finale werd gespeeld tegen buurman ESA onder grote publieke belangstelling. ESA had dat jaar net het kampioenschap behaald en ging dus op voor de dubbel. In deze wedstrijd nam ESA een 1-0 voorsprong. De stand werd gelijk getrokken door aanvoerder Gerie Verheijen. Een verlenging volgde waarin Hertog Hendrik enige malen door het oog van de naald kroop. Maar toen was het Lex Lefebre die de eerste Arnhem Cup in Hertog Hendrik handen bracht door 2-1 binnen te schieten.

Na af loop van de wedstrijd werd het winnen van de Arnhem Cup in stijl gevierd middels een groot feest. Ook de spelers van verliezer ESA storten zich in het feestgeweld.

Damesafdeling
In het seizoen 1971-1972 was Hertog Hendrik de eerste Arnhemse vereniging, met een dameselftal in zijn gelederen. In het eerste het beste seizoen behaalde dit team meteen het kampioenschap. Ook organiseerde Hertog Hendrik in 1972 een internationaal toernooi met deelnemers uit Duitsland, Belgie en Nederland ter gelegenheid van de officieuze opening van het nieuwe clubhuis.

Na een aantal jaren was de interesse onder de dames sterk afgenomen, Hertog Hendrik kon amper een elftal op de been brengen. De oorzaken waren bevallingen aan de lopende band en de nodige verwikkelingen tussen de speelsters onderling.

Toen werd in 1975 Willem Pothoven benaderd door Dien Veerman (“leidster”) om de damesafdeling uit het slob te halen.

Willem Pothoven over het damesvoetbal
“In 1975 werd ik benaderd door Dien Veerman om het damesvoetbal, dat op dat moment bijna ter ziele was, weer op poten te zetten (er waren maar 8 meisjes). Na enige aarzeling heb ik gezegd: oke, ik doe het! Na enkele “tips” ben ik op pad gegaan om aanvulling te krijgen voor de selectie. Bij AVW ’66 en Abstinentia heb ik de beste dames weggehaald (deze verenigingen stopten met damesvoetbal).

Met vereende krachten zijn wij toen aan de slag gegaan. Mijn motto was: tweemaal trainen in de week, anders niet spelen. Deze aanpak bracht succes, want het jaar erop werden we met grote voorsprong kampioen bij GVC en promotie naar de landelijke hoofdklasse was een feit. Tevens speelden wij vele landelijke tournooien in binnen- en buitenland en voorwedstrijden bij zowel Vitesse als NEC. Binnen korte tijd bestond de damesafdeling uit 28 dames, dus ook kon er een tweede elftal worden opgestart.

Na ± 3 jaar kwam er een enorme terugslag. Vele dames haakten of om verschillende redenen en prestatievoetbal was niet meer haalbaar. Wij zijn toen uit de hoofdklasse gestapt. Voor mij was het toen ook niet meer interessant, en ook ik ben gestopt. Dien en Wout van Oord zijn toen nog enkele maanden doorgegaan, maar moesten uiteindelijk ook de handdoek werpen. Het damesvoetbal van Hertog Hendrik was helaas ten einde. Ik hoop dat de SV de Paasberg in de toekomst ook op het gebied van de dames weer een belangrijke rol zal gaan spelen.”

Willem Pothoven, oud-trainer Hertog Hendrik Dames

Een nieuw clubhuis
In 1971 bedankt Ben Onstenk als voorzitter, na 37 jaar lang een steunpilaar in het bestaan van Hertog Hendrik te zijn geweest. Carel Begieneman volgt hem op.
Op zaterdag 25 november 1972 wordt het nieuwe clubhuis off icieel geopend. Drie Hertog Hendrik-mannen (Ben Onstenk, Joop Wessel en Gerrit Pothoven) met een grote staat van dienst voor Hertog Hendrik onthullen een plaquette in de hal. De kosten van het clubhuis bedragen rond de 135.000 gulden. De ruwbouw is door een aannemer gebouwd, maar voor de afwerking is door de leden zelf gezorgd. “Aanjagers” van deze verbouwing waren Toby Kamphuis en Toon Milder.

Er waren zoals gewoonlijk ook weer vele sprekers. Centraal bij vrijwel alle sprekers stond de inbreng van Joop Wessel, die zoals het erelid Henk Hupje het kernachtig onder woorden bracht, nu dan eindelijk eens tijd vrij zou krijgen om aan trouwen to denken.

Namens GOVA (dat lange tijd onderdak had gevonden bij Hertog Hendrik) werd een EHBO-kast aangeboden. Op dat moment telt de vereniging 270 leden. Er zijn 6 senioren-elftallen, 2 dames-elftallen, een A-jeugd en een C-jeugd-elftal en heel wat donateurs.

Winnaar Arnhem Cup in 1974
In het seizoen 1973-1974 wordt Joop Bergsma gekozen tot de nieuwe voorzitter van Hertog Hendrik.

Wederom slaagt Hertog Hendrik er in 1974 de Arnhem Cup te winnen via een 1-0 winst in de finale op Arnhemse Boys. De finale was een spannende en sportieve aangelegenheid die door zeer veel toeschouwers werd bekeken. Een verrassing bleef niet uit. Vierde klasser Hertog Hendrik, een cup-fighter bij uitstek, versloeg dankzij een doelpunt van Cor Heijnen, het favoriet geachte Arnhemse Boys.

Na afloop was het groot feest. In de kleedkamer schonk voorzitter Joop Bergsma champagne in de Arnhem Cup en aanvoerder Eddy Fidder nam de eerste slok.

Staand vlnr: Jan Disveld, Eddie Fidder, Jan Range, Cor Heynen, Bart van de Lustgraaf. Zittend vlnr: Peter Witjes, Bert Heynen, Hennie Kamphuis, Bert Bouwman, Marcel Witjes en Geert Furtjes

Nieuwe lichtinstallatie
Op 17 november 1976 neemt Hertog Hendrik de lichtinstallatie in gebruik. Ter gelegenheid van deze ingebruikname wordt een wedstrijd tegen Vitesse gespeeld. De aftrap van deze wedstrijd wordt verricht door Joop Wessel. De eindstand wordt 4-4.

Op 12 mei 1979 wordt het 70-jarig bestaan gevierd met een groot feest in Zaal Hugen to Westervoort (± 250 gasten). Op deze avond werden een groot aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Voorzitter Joop Bergsma nodigde eerst de jubilarissen uit die maar liefst 50 jaar trouw zijn aan onze vereniging (Ben Onstenk, Gerrit Pothoven, Henk Plattel, Carel Begieneman en E. Fluit Sr.). Daarna de 40-jarigen (P. Wessel, C. Jansen, C. Willemsen en B. van Otterlo). En tot slot de 25-jarigen (M. Veerman, Gerie Verheijen, Job Damen en A. Brouwer).

Roel Zaayer (Vitesse) en Eddy Fidder (Hertog Hendrik) voor aanvang van de wedstrijd Hertog Hendrik - Vitesse in 1976
Roel Zaayer (Vitesse) en Eddy Fidder (Hertog Hendrik) voor aanvang van de wedstrijd Hertog Hendrik - Vitesse in 1976