Een nieuw clubhuis
Begin 1980 kreeg Hertog Hendrik toestemming voor de bouw van een nieuw clubhuis met DACW-subsidie. Op 22 februari 1980 wordt een buitengewone ledenvergadering belegd. Hier geven de leden toestemming voor uitbreiding van het clubhuis.
In april 1981 degradeert Hertog Hendrik uit de 4e Klasse naar de Afdeling Arnhem.
Op 10 april 1981 is de officiele opening van het gerenoveerde clubhuis. Ondanks de enorme zelfwerkzaamheid van de leden heeft men voor de kleedaccommodatie een lening met gemeentegarantie bij de GUS moeten afsluiten. Grote animators achter deze renovatie waren Ge Krommenhoek, Eddy Fidder en Joop Bergsma.
Ter gelegenheid van de ingebruikname van het gerenoveerde clubhuis vindt er wederom een wedstrijd tegen Vitesse plaats, deze wordt met 1-0 verloren.
Lichttoernooi
In 1982 wordt het Arnhems Lichttoernooi voor het eerst verspeeld. Dit toernooi wordt georganiseerd door Hertog Hendrik in samenwerking met de Nieuwe Krant (nu: De Gelderlander).
Doel van het toernooi is het bevorderen van de sportiviteit tussen de voetbalverenigingen. Onsportief gedrag wordt bestraft door middel van onder andere het strafbankje, hetgeen uitgebreid wordt besproken in de media. Het belangrijkste is dat de sportiviteit de hoogste prioriteit krijgt. Aan het eerste toernooi doen behalve Hertog Hendrik ook mee: Vijdo, Arnhemse Boys, SML, VDZ, ESA, Eldenia en OAB.
In 1982 wint Vijdo het eerste toernooi. Latere winnaars zijn achtereenvolgens Arnhemse Boys, VDZ en Eldenia. In 1986 is het de beurt aan de thuisvereniging Hertog Hendrik. In de finale wordt Vitesse 1892 na strafschoppen verslagen.

De beslissingswedstrijd
Mei 1983 bracht een nieuw sportief hoogtepunt in de lange geschiedenis van de vereniging. Na een enerverende competitie eindigden Hertog Hendrik en Arnhemia met een zelfde aantal punten gelijk bovenaan.
Daardoor moest het eerste elftal van Henk Westdorp een beslissingswedstrijd spelen op sportpark het Cranevelt (VDZ-terrein). Deze beslissingswedstrijd eindigde in een gelijkspel: 2-2. Hierdoor moest er een tweede wedstrijd worden gespeeld. Onder het oog van 3000 fanatieke supporters, gewapend met hoedjes, toeters en blauw-witte HH-paraplu’s, bleef het wederom lang gelijk totdat 2 minuten voor tijd Hertog Hendrik-speler Ron Visser via een strafschop Hertog Hendrik naar een 2-1 winst schoot. Groot was hierna het feest, zowel na afloop op het veld als later in de kantine van Hertog Hendrik.

Het 75 jarig jubileum
In 1984 viert Hertog Hendrik haar 75-jarig bestaan. Dit jubileum wordt onder andere opgeluisterd door middel van een reunistenavond op 3 februari en een feestavond op 5 mei in zaal Hugen to Westervoort.

In 1985 behaalde Hertog Hendrik voor de derde maal in zijn bestaan de finale van de Arnhem Cup. In de halve finale werd eersteklasser Vijdo met penalties verslagen. In de finale wachtte opnieuw een eersteklasser, namelijk Arnhemse Boys. Nu was Hertog Hendrik echter kansloos en verloor met 5-1 (onder andere door vier doelpunten van Gaston Smit, oud-speler van GOVA).
Financiële problemen
Tussen het 75- en 80-jarig bestaan begonnen de grote problemen met de financien. Nadat als gevolg van de voortschrijdende vergrijzing in Arnhem-Noord het ledenaantal steeds verder afnam (van 520 naar 185), werd het aflossen van de lening aan de GUS steeds moeilijker en uiteindelijk onhaalbaar.
Als gevolg daarvan nam de Gemeente Arnhem, die garant stond voor de lening, de schuld over. Hertog Hendrik kreeg tot 1 juli 1989 de tijd om aan te tonen dat zij in staat zou zijn de schuld te voldoen. Lukte dit niet dan resteerde de vereniging nog slechts een fusie of een gedwongen verhuizing naar een nieuw aan te leggen sportpark in Rijkerswoerd.
Dit sportpark zou daar worden aangelegd in het kader van de op handen zijnde “indikking” en “herschikking” in de amateursport, zoals de gemeente Arnhem die voorstond.
Dit leidde uiteindelijk tot het bevel van de Gemeente Arnhem om Valkenhuizen te verlaten. Hierop spande Hertog Hendrik een kort geding aan bij de Arrondissementsrechtbank te Arnhem en dit werd glansrijk gewonnen (zie bladzijde 11 van het vonnis).
De laatste jaren
Na 7 jaar lang in de 4e Klasse gespeeld te hebben is helaas degradatie in het seizoen 1989/1990 een feit.
Het tweede jaar in de Afdeling Arnhem levert echter weer een kampioenschap op. Echter na een jaar 4e Klasse volgt weer degradatie.In het seizoen 1993-1994 komt Hertog Hendrik uit in de Afdeling Arnhem. Deze afdeling is opgesplitst in twee poules. Hertog Hendrik zit samen met onder andere GOVA in poule B. Deze poule bevat acht ploegen. Hertog Hendrik eindigt met 13 punten uit 14 wedstrijden net boven GOVA (dat 11 punten verzamelde) op een vijfde plaats.

Trainingskampen in Zeeland
In de periode dat Wim van Zalm (afkomstig uit Zeeland) trainer was van Hertog Hendrik, zijn wij meerdere malen op stap geweest naar Burgh-Haamstede in Zeeland. Deze uitstapjes vonden meestal plaats in de winterstop. Aangezien in Zeeland de velden bespeelbaar waren en in Arnhem niet was het daar prettig vertoeven.
Dit “trainingskamp” vond altijd plaats in een gezellige sfeer, compleet met vrouwen en kinderen.

Afscheid van Valkenhuizen
Sinds de oprichting heeft Hertog Hendrik vele verhuizingen meegemaakt.
Het begon aan Het Onderlangs, daarna volgden Het Broek, Geitenkamp (Rosendaalseweg), Valkenhuizen, Gemeentelijk Sportpark, Zonneweelde (Lange Water), Alteveer (De Waterberg), Valkenhuizen, Gemeentelijk Sportpark en Valkenhuizen (Beukenlaan).
In 1994 moesten we ook weer afscheid nemen van het sportpark “Valkenhuizen”. Voor de zoveelste keer in zijn bestaan moest Hertog Hendrik een nieuwe locatie gaan betrekken. Deze nieuwe locatie werd gevonden op de Paasberg.
