De Oprichting – GOVA

Hoe het begon
GOVA werd opgericht op 19 december 1956. We begonnen in de zomeravondcompetitie. De eerste jaren waren er uitsluitend mensen die werkzaam waren bij de Giro actief voor GOVA. Later mochten er mensen van buitenaf ook lid worden. Aan het begin was de verhouding 90% “giromensen” en 10% “buitenstaanders”. Aan het einde van het GOVA-tijdperk waren deze verhoudingen net omgedraaid.

Hans Mom, oud-bestuurslid GOVA
Hans Mom, oud-bestuurslid GOVA

De start in de KNVB werd gemaakt in het seizoen 1961-1962. GOVA begon in de 2e Klasse afdeling Arnhem. Na 8 jaar in de afdeling lukt het GOVA om de 4e Klasse KNVB te bereiken. Maar na 7 seizoenen volgde weer degradatie naar de afdeling in 1976. Hieruit is GOVA nadien nooit meer gekomen.

In 1970 werd de jeugdafdeling opgericht door Willem Niemeijer en Arie Smit. Door de loop van de jaren hebben we hier de vruchten van geplukt, want vele spelers uit deze jeugdafdeling hebben later in het eerste elftal gespeeld.
Er zijn in de loop van de jaren veel voorzitters geweest bij GOVA, zoals Co van de Werken, Aad van de Sloot, Henk Visser, Bep Luinge, Appie Luinge, Willem Niemeijer, Dick Luinge en als laatste Mart Gerrits.

De laatste jaren liep het ledenaantal van zowel de senioren als de jeugd drastisch terug. Ondanks het feit dat we financieel gezond waren hadden we wel oog voor een fusie. Na een aantal gesprekken met kandidaten kwamen we in contact met Hertog Hendrik. We kwamen tot de conclusie dat dit een goede fusiepartner voor ons zou kunnen zijn. De fusie was toen snel beklonken.

Nu na een aantal jaren kunnen we zeggen dat de fusie met Hertog Hendrik een goede keuze is geweest. Er staat nu een gezonde en nog steeds groeiende vereniging met een schitterende accommodatie.

De oprichting
GOVA is de ontspanningsvereniging (met duizend leden en donateurs van het Giropersoneel) dat in de 50’er jaren uit Den Haag komend onmiddellijk overging tot het stichten van een club met diverse takken van sport zoals bridgen, tafeltennis, wandelen en zelfs even boksen. Enkele oprichters van GOVA waren Piet Meyer, Ron van de Berg en Bas Drinkwaard. In 1959 werd er ook een afdeling voetbal opgestart door Co van de Werken, Ton Leerkens en Joop Funcke.

Co van de Werken werd voorzitter van deze afdeling en is zo de eerste voorzitter. De off iciele oprichtingsdatum is 19 december 1959. Het team ging voetballen in de zomeravondcompetitie en werd enige keren kampioen.
Tevens werd het team ook nog PTT-kampioen en meerdere malen kampioen van de Postcheque- en Girodienst. De meeste spelers waren naast het zomeravondvoetbal ook nog actief bij een andere voetbalvereniging.

Het team van GOVA dat alleen in de zomeravond-competitie speelde en meer acteerde als bedrijfsteam van de Postcheque- en Giro¬dienst. Staand eerste van links is Ron van de Berg, één van de oprichters van GOVA.
Het team van GOVA dat alleen in de zomeravond-competitie speelde en meer acteerde als bedrijfsteam van de Postcheque- en Giro¬dienst. Staand eerste van links is Ron van de Berg, één van de oprichters van GOVA.