1970-1980 GOVA

GOVA heeft zijn zin
GOVA, de voetbalclub van de Post- en Giromensen aan de Velperweg te Arnhem, heeft eindelijk zijn zin: een eigen veld. Geen samenwonen dus met andere groeperingen, geen onderhuurder meer. Wat moet dat een genoegen zijn…! “Precies, het klinkt ons als muziek in de oren”, zei voorzitter Aad van der Sloot. “We kregen een tip, dat BVH geen behoefte meer had aan een tweede veld, het voormalige terrein van sportclub Velp.  Aanvankelijk hadden we aan deze mogelijkheid in het geheel geen aandacht besteed, omdat men ons immers op de Velpse Beemd zou onderbrengen. Via Sempre Avanti’s secretaris Van Atten kwamen we in contact met de rentmeester van bedoeld grondgebied op Rozendaal en deze prettige relatie bleek duidelijk van waarde.

Citaat uit: De Gelderlander 1971.

Een zicht op de nieuwe kantine vanuit de Kuil
Een zicht op de nieuwe kantine vanuit de Kuil

Een nieuwe kantine met kleedkamers
Het eerste jaar dat GOVA speelde op de Del werd er gebruikt gemaakt van de kleedkamers en trainingsvelden van Sempre Avanti en Coop. GOVA was deze verenigingen hiervoor zeer dankbaar.
Er werd met vereende krachten begonnen aan het bouwen van een clubhuis met kleedkamers. Ook het toenmalige bestuur van GOVA stak de handen uit de mouwen. Het bestuur bestond uit Aad van der Sloot (voorzitter), Joop Funcke (secretaris), John Roessen (penningmeester) en Piet van Bruggen (wedstrijdsecretaris).
Ook de medewerkers van de technische dienst van de Giro hebben vele uren aan de bouw en inrichting geholpen.

Zicht op de bar van de nieuwe kantine
Zicht op de bar van de nieuwe kantine

De receptie
Eindelijk was het zover en kon na vele maanden de opening van de nieuwe accommodatie plaatsvinden onder aanwezigheid van vele genodigden. Sprekers waren onder andere Drs. J. de Bie (directeur Girokantoor), Mevr. Flugi van Aspermont d’Hangest barones d’Yvoy (burgemeester gemeente Rozendaal), Herman Zellenrath (Algemeen voorzitter GOVA), Aad van der Sloot (voorzitter GOVA Voetbal), Willem Niemeijer (voorzitter Jeugd GOVA), Piet Meyer (oud GOVA Algemeen voorzitter).

Het Algemeen Bestuur en het Bestuur Voetbal van GOVA tijdens de opening van de kantine/accommodatie. V1.n.r. Herman Zellenrath, Aad van de Sloot, Smakman, Ron van de Berg, Appie Luinge en John Roessen.
Het Algemeen Bestuur en het Bestuur Voetbal van GOVA tijdens de opening van de kantine/accommodatie. V1.n.r. Herman Zellenrath, Aad van de Sloot, Smakman, Ron van de Berg, Appie Luinge en John Roessen.

De Vlag in top

Drs. J. de Bie (directeur Girokantoor) hijst de door de jeugd aangeboden GOVA-vlag de lucht in samen met John Roessen
Drs. J. de Bie (directeur Girokantoor) hijst de door de jeugd aangeboden GOVA-vlag de lucht in samen met John Roessen

De jeugdspelers Theo Gerrits en Paul Bugter overhandigen een GOVA-vlag aan Herman Zellenrath onder toeziend oog van jeugd-voorzitter Willem Niemeijer.
De jeugdspelers Theo Gerrits en Paul Bugter overhandigen een GOVA-vlag aan Herman Zellenrath onder toeziend oog van jeugd-voorzitter Willem Niemeijer.

Toespraak van drs. J. de Bie (directeur Girokantoor), Herman Zellenrath en Aad van de Sloot kijken aandachtig toe.
Toespraak van drs. J. de Bie (directeur Girokantoor), Herman Zellenrath en Aad van de Sloot kijken aandachtig toe.

Oprichting van de GOVA jeugd

Op 1 mei 1970 werd de jeugdafdeling van GOVA opgericht. De eerste trainingen vonden plaats in de gymzaal aan het Leeuwensteinplein in Arnhem (aan de achterkant van het Girokantoor aan de Velperweg). De oprichters van de jeugdafdeling waren Willem Niemeijer en Arie Smit. De jeugdcommissie bestond toen uit Willem Niemeijer (voorzitter), Arie Smit (secretaris) en R.Lagendaal (penningmeester). Jeugdleiders waren toen A.A. Luinge, Herman Vlug, Barend Mosterd en Joop van Zoest. De eerste tijd werd er alleen maar getraind. Nadat GOVA zijn eigen accomodatie kreeg ging ook de jeugd in September 1970 in competitieverband voetballen. De jeugd bestond toen uit 2 pupillenelftallen en 1 juniorenelftal.

De eerste foto's van de jeugdafdeling van GOVA in 1972. De leiders uit die tijd (zie foto) waren Lagendaal, Cel Luinge, Joop van Zoest Arie Smit, Carel Delsink, Martje Gerrits, Willem Niemeijer, Bep Luinge.
De eerste foto's van de jeugdafdeling van GOVA in 1972. De leiders uit die tijd (zie foto) waren Lagendaal, Cel Luinge, Joop van Zoest Arie Smit, Carel Delsink, Martje Gerrits, Willem Niemeijer, Bep Luinge.

Trainers uit die tijd waren: Dik Luinge, Ron van de Berg, Hans Mom en Henk Bosveld.

In de jaren 1975-1980 vierde jeugdafdeling van GOVA zijn hoogtijdagen met 4 pupillen¬en 4 juniorenelftallen in competieverband. Ook organiseerde GOVA elk jaar voor alle elftallen tournooien met deelname van ploegen uit het gehele land.
In 1985 werd het 15-jarig jubileum gevierd. Dit ging gepaard met een wedstrijd van oud-jeugdleden tegen het eerste elftal van GOVA. De oud-jeugdleden wonnen deze wedstrijd met dubbele cijfers. Jammergenoeg zijn veel van deze spelers vroegtijdig vertrokken naar andere verenigingen anders hadden zij GOVA zonder enige twijfel hogerop kunnen brengen dan het niveau waarop GOVA altijd heeft gespeeld.

De jeugdafdeling van GOVA in 1972. Op de achtergrond is de in aanbouw zijnde kantine goed zichtbaar
De jeugdafdeling van GOVA in 1972. Op de achtergrond is de in aanbouw zijnde kantine goed zichtbaar

De Damesafdeling
Ook heeft GOVA nog enige jaren een damesafdeling gehad.    Een van de oprichters van de damesafdeling was oud-voorzitter Henk Visser.

Dameselftal GOVA
Dameselftal GOVA

Degradatie naar de Afdeling
Na zeven jaren in de 4e Klasse gespeeld te hebben volgde in het seizoen 1975-1976 helaas de degradatie naar de KNVB afdeling Arnhem.

Na enige jaren anoniem meegespeeld te hebben in de 1e Klasse afdeling Arnhem, mocht GOVA in het seizoen 1978-1979 nog eenmaal ruiken aan de 4e Klasse. Maar promotie werd ternauwernood gemist (een tweede plaats achter Eendracht). Na dit seizoen gingen een aantal spelers hun heil ergens anders zoeken. GOVA zou nooit meer terugkomen in de 4e Klasse.

Het eerste elftal van GOVA begin jaren zeventig. Staand vlnr.: Co van de Werken (grensrechter), Leo van Asselt, Henk van Loghem, Gerrit Dreumel, van Lierop, Peter Aal, Rob van Boldrik, Geert van de Hoek, loop Gabriel (trainer). Zittend: Jan Kraneburg, Johan ten Broeke, Eef lager, Jan Nijenhuis, Stef Vriezema, Hans Mom.
Het eerste elftal van GOVA begin jaren zeventig. Staand vlnr.: Co van de Werken (grensrechter), Leo van Asselt, Henk van Loghem, Gerrit Dreumel, van Lierop, Peter Aal, Rob van Boldrik, Geert van de Hoek, loop Gabriel (trainer). Zittend: Jan Kraneburg, Johan ten Broeke, Eef lager, Jan Nijenhuis, Stef Vriezema, Hans Mom.

Finalist Arnhem Cup 1977
In 1977 behaalde GOVA voor de eerste keer en naar later bleek ook de enige keer in haar bestaan de finale van de Arnhem Cup. Dit gebeurde met veel eigen jeugd, zoals Jacques van de Werken, Jan Beukering, Freddie Rambi, John Versseveld, Frans Dekker en Gaston Smit (allemaal tussen de 15 en 17 jaar oud). In de voorrondes schakelde GOVA onder andere RKHVV uit na strafschoppen. In de kwartfinale was Driel de tegenstander. De wedstrijd werd beeindigd met een 2-0 overwinning door doelpunten van Gerrit van Dreumel en Gaston Smit.

In de halve finale werd BVH de tegenstander. BVH was zwaar favoriet voor deze wedstrijd maar werd helemaal van de mat gespeeld door het jonge GOVA van trainer Dick Luinge. Na negentig minuten stond een 2-0 overwinning voor GOVA op het scorebord. De doelpunten werden gemaakt door Geert van de Hoek en Gerrit van Dreumel.

GOVA behaalde de finale, waarin een verdiend, maar te hoog uitgevallen 4-0 verlies werd geboekt tegen tweedeklasser en bekerhouder Arnhemse Boys.

Het elftal van GOVA dat de finale van de Arnhem Cup bereikte. Deze foto is genomen voor de halve finale tegen BVH. Staand: Gaston Smit, Jaques van de Werken, Peter Aal, Henk van Loghem, Geert van de Hoek, Jan Beukering, Gerrit van Dreumel, Dick Luinge (trainer). Zittend: Freddie Rambi, Rob van Boldrik, John Versseveld, Stef Vriezema, Frans Dekker, Hans Mom.
Het elftal van GOVA dat de finale van de Arnhem Cup bereikte. Deze foto is genomen voor de halve finale tegen BVH. Staand: Gaston Smit, Jaques van de Werken, Peter Aal, Henk van Loghem, Geert van de Hoek, Jan Beukering, Gerrit van Dreumel, Dick Luinge (trainer). Zittend: Freddie Rambi, Rob van Boldrik, John Versseveld, Stef Vriezema, Frans Dekker, Hans Mom.

Uit De Gelderlander – “Een finale behoort altijd een hoogtepunt te zijn van een evenement. Wel, de beide finalisten in de strijd om de Arnhem Cup, bekerhouder Arnhemse Boys en outsider GOVA, hebben deze stelling zaterdagavond op het terrein van ESA voor ongeveer 600 toeschouwers volledig bewaarheid.”

Uit de Arnhemse Courant –  “Arnhemse Boys trainer Gradus Kemper na afloop van de finale: GOVA heeft een fijne ploeg. Die jongens willen er allemaal stuk voor stuk voor knokken, bovendien is de gemiddelde leeftijd erg laag. Ik zie GOVA uitgroeien tot een gevaarlijke tegenstander voor iedere ploeg hier in de regio.”

Spelmoment uit de Arnhem Cup-finale tussen Arnhemse Boys en GOVA.
Spelmoment uit de Arnhem Cup-finale tussen Arnhemse Boys en GOVA.